Bun venit în Casa Francisc!


Deschidere spre viitor

În toamna anului 2019, o dată cu începerea școlii, la Casa Francisc - noul nostru internat - s-au mutat primii elevi și studenți. Aici dorim să promovăm continuarea educației printre tinerii din satele noastre, oferidu-le șansa de a frecventa școli superioare, de a învăța o meserie într-o școală profesională sau să facă primii pași pe piața muncii. Acesta este locul în care tinerii au prilejul să se maturizeze și să învețe să devină independeți. Beneficiarii internatului nostru frecventează școli gimnaziale, școli profesionale, licee și universități. Cu unități rezidențiale mici am creat o ambianță familială în care tinerii între 14 și 18 ani sunt însoțiți de către pedagogi de luni până vineri. Începem și încheiem ziua cu masa luată împreună, avem ore fixe de învățare și oferim diferite activități de grup, (participăm la concerte, activități sportive, festivaluri și vizităm ori de câte ori avem ocazia expoziții și muzee). Membrii școlii de muzică ELIJAH își pot face repetițiile în sala de muzică. Pentru distracția și jocul cu prietenii am amenajat un club al tinerilor. Scopul activităților noastre este de a-i pregăti cu grijă pe toți rezidenții noștri pentru o viață independentă și decentă în societate.

Bogdan Mihuleț

Bogdan Mihuleț, în vârstă de 38 de ani, este absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu. El și-a început cariera în învățământ în calitate de profesor de limba română, iar apoi a activat ca lucrător social. Începând din vara anului 2019 face parte din echipa ELIJAH.

Bogdan este responsabil pentru internatul din Sibiu.

ELIJAH: Bogdan, ce te-a determinat să lucrezi pentru ELIJAH?

Bogdan: Bunicii mei au locuit toată viața în Țichindeal, un sat în care asociația Elijah este activă. Acesta este unul dintre motivele implicării mele în acest proiect. Consider că am multe în comun cu asociația datorită fundalului și valorilor comune. Sunt mândru că pot ajuta comunitatea din care face parte familia mea.

ELIJAH: Cum au decurs primele săptămâni în „Casa Francisc”?

Bogdan: Ca să fiu sincer, cum era de așteptat. În adolescență, elevii încearcă constant să ne testeze limitele. Pe de altă parte, rămân uimit adesea de cât de bine se comportă. Trebuie să se obișnuiască mai întâi cu programul și cu responsabilitățile lor. Sper că voi reuși să construiesc o legătură specială cu ei.

ELIJAH: Acești adolescenți și-au lăsat familiile pentru prima dată. De ce fel de suport au nevoie ei?

Bogdan: Lucrez constat la alcătuirea unei comunități de care toți să simtă că aparțin. Acesta este un subiect sensibil, deoarece nu încercăm să le înlocuim familiile, ci mai degrabă să creăm un mediu în care ei se simt în siguranță și acceptați. Motto-ul meu vine din 1 Corinteni 13,11, unde se spune în mod indirect că pentru a ajunge la maturitate trebuie ca fiecare dintre noi să lăsăm „cele ale copilului” în spate. „Casa Francisc” este un pas în drumul lor spre a deveni oameni responsabili și independenți.

ELIJAH: Ce este hotărâtor pentru a avea succes?

Bogdan: Cooperare constantă între școală, familie și noi. Ar trebui să înțelegem că avem datoria de a acționa mereu în interesul superior al tinerilor noștri.