Școala de menaj Stella Matutina


Locul în care se învață ospitalitatea!

Stella Matutina este unul din cele mai importante proiecte ale asociației ELIJAH și a fost deschis în aprilie 2016. Complexul este format dintr-o bucătărie, o sală generoasă de servire a mesei, o brutărie și cinci camere twin în care sunt cazați oameni în nevoie, colaboratori sau oaspeți.

Pentru tinerele noastre ucenice organizăm diferite ateliere de formare: cursuri de gătit, cursuri de întreținere a unei gospodării, de curățenie, grădinărit sau învață cum să porționeze alimentele, cum să facă gem de fructe sau să pună murături pentru iarnă. Gătesc aproape zilnic între 60 și 100 de porții de mâncare pentru copiii de la centru, uncenici, angajați sau pentru cei care trăiesc în comunitatea ELIJAH. Pregătesc o cină proaspătă și sănătoasă pentru comunitatea ELIJAH. Când toată lumea se așază la masa de unde se înalță aroma îmbietoare a mâncării calde se simte binecuvântare și pace. La masă nu există diferențe de culoare sau de pătură socială. Toți sunt egali, iar asta le face pe tinerele noastre să se simtă demne și luate în seamă. Pâinea pe care o mâncăm este frământată de tinere și coaptă în cuptoarele brutăriei noastre. Și ori de câte ori este nevoie, ele frământă și coc pâine pentru toate familiile neajutorate.

Totul sclipește de curățenie: camerele în care fac curățenie, lenjeriile de pat care sunt spălate, călcate și împăturite cu grijă, grupurile sanitare care lucesc, iar grădina de flori din jur explodează de frumusețe. Toate acestea sunt posibile grație ucenicelor care lucrează tot mai bine pe zi ce trece.

Periodic, fetele participă și la minicursuri unde învață croitorie. Li se vorbește despre materiale, li se arată cum se cos nasturii sau care sunt cusăturile. Stăpânirea acestor noțiuni nu face altceva decât să le stimuleze și să le stârnească curiozitatea și creativitatea. În felul acesta au început să croșeteze, să coase genți, șorțuri, iar când halatele ucenicilor se rup, acestea imediat sunt reparate și purtate din nou.