Prima casă ELIJAH în Hosman

În anul 2012, Asociația „Elijah. Inițiativa socială Ruth Zenkert” a cumpărat Casa Petru de la familia săsească Wollmann. Aceasta avea aici o tăbăcărie și a întreținut cu grilă atelierul vechi până când familia s-a mutat în Germania. Cu inima grea și-au vândut casa lor familială din Hosman, însă ei știu că sunt întotdeauna bineveniți la noi. Casa și atelierele au fost renovate și au devenit primul centru social ELIJAH. Fostul hambar a fost capela noastră. Casa Petru este deschisă tuturor, dar într-un mod cu totul deosebit copiilor. Mâncăm împreună, facem temele de la școală și muncim. În grupurile de tobe, copiii învață să găsească un ritm și să se exprime. În curând râsetele și tonurile vesele vor face satul să vibreze.

O fântână pentru Ţichindeal

Nicu, un tată de familie din cartierul 77 al satului izolat, a propus să se sape o fântână de partea cealaltă a pârâului. Cu mâinile goale și o lopată, el o poate face în două zile. Opt metri adâncime până vine apa. Bărbații scot lutul cu o găleată. Nicu a făcut un cadru de scripete folosind scândurile propriului său pat. În zilele următoare, oamenii își construiesc o casă lângă fântână. Le-am pus la dispoziție numai scândurile și uneltele. Primarul a permis să se construiască un pod peste pârâu cu stejari din pădurea comunitară. În decurs de o săptămână, cartierul romilor s-a transformat într-o tabără de constructori. Pe 2 martie a avut loc inugurarea spălătoriei cu o sobă. Acum mamele își spală copiii și rufele, iar tot mai multe fețe întunecate încep să strălucească.

Centrul social Habakuk din Țichindeal

Noua noastră casă poartă numele profetului Habakuk din Biblie. Plânsete și strigăte de jale a înălțat spre Dumnezeu, ca în cele din urmă să-l preamărească pe Mântuitorul său: „Domnul Dumnezeu este puterea mea”. Mulți copii vin la centrul social pentru a-și aduna forțele. După școală primesc o masă caldă. După care își fac temele la o masă lungă, deoarece acasă nu au lumină și nici masă. Se joacă împreună în „Parcul Livia”, care este principalul punct de atracție din Țichindeal.

Brutăria ELIJAH

Brutăria ELIJAH funcționează din 2013. Aici învață șase tinere să coacă pâine. În același timp aprovizionează zilnic cu pâine centrele noastre sociale din cele trei sate. Muncind în proiectul nostru, multe familii își pot permite acum, în afară de mămăligă, și pâine. Brutăria aprovizionează toate centrele sociale și comunitatea noastră. Ana, o femeie din Țichindeal, este cea care conduce brutăria. Ea coace zilnic împreună cu o altă fată care o ajută. O dată pe an, ne vizitează un brutar din Austria, ne arată la cursuri noi modalități de lucru și ne aduce rețete noi. Treptat au fost adăugate în meniu Kornspitz, plăcintă, colac, tartă Linzer și ștrudel cu mere. Și evident pizza, cel mai iubit fel de mâncare de copiii din centrele noastre.

Școala de muzică Casa Sonja din Hosman

În centrul asociației ELIJAH se află școala de muzică. Aceasta este o sursă de bucurie, pe care o datorăm Sonjiei și familiei fondatoare. Toți cei care vor să învețe sunt acceptați. Sute de copii vin la ore în mod regulat. Instrumentele, corul și dansul vrăjesc mândria de pe fețele copiilor noștri. Din rândul unei minorități desconsiderate cresc talentele și încrederea în sine. Punctul culminant anual este atelierul de muzică cu „Sibiblue Friendship Band” din Viena și festivalul de vară „Dansul corbilor”, pe care îl sărbătorim alături de oamenii din cele cinci sate ale noastre.